Om

AsianBusinessWomanAlt har en historie, også mitt lille konsulentselskap Henning Asklien AS. For mer enn 30 år siden startet jeg mitt første lille konsulentselskap, som påtok seg oppgaver innen industriell IT. Jeg var tross alt en elektroingeniør som hadde jobbet noen år i ABB konsernet, så det var absolutt riktig retning å satse på. Det lille konsulentselskapet som jeg startet het Enviro AS og det vokste fort ut av min kontroll. Fra å være en liten konsulent i et lite selskap endte jeg opp med å være toppsjef i tre selskaper. Det var verken gøy eller givende, men det var kanskje formende for mine fremtidige valg. Mine frihetsgrader forsvant og mitt ansvar som leder ble tyngende og altoppslukende. Etter nesten 20 år som leder valgte jeg endelig å si stopp og ta tilbake mine frihetsgrader. Jeg klarte altså ikke å finne min «work-life» balanse uten å selge ut selskaper, eller legge ned selskaper, jeg satt som toppsjef i.

Underveis i denne avviklings prosessen så innså jeg at mange av mine kontakter, som satt som toppledere, ikke hadde det noe bra de heller. Det var stress og lange dager for dem, som noen ganger endte opp i havarerte ekteskap, økonomisk utroskap og til og med selvmord blant disse dyktige og arbeidsomme menneskene. Dette fikk meg til å se at en tenkepause er bra for meg etter å ha avsluttet 3 selskaper på en ryddig måte med hensyn på både ansatte, kunder, leverandører og eiere. Jeg besluttet da å flytte til Shanghai Kina i 2 år for å studere ‘Business and Administration’ ved Fudan universitetet. I tillegg måtte jeg studere litt kinesisk språk og kultur for å få innpass i livet i Shanghai. Begrepene tålmodighet, ydmykhet og langsiktighet er sentrale i Kinesisk kultur, og det passet meg veldig bra å ha fokus på disse begrepene i denne perioden.  Senke skuldrene og lære nye ting i et nytt miljø var en befrielse i seg selv.

Etter en suksessfull avslutning av mine studier i Kina startet jeg så det norske konsulentselskapet Henning Asklien AS i 2014.  Jeg hadde da funnet at ledelsesutvikling uten forretningsutvikling, eller organisasjonsutvikling om du vil, kun ble å anse som abstrakte psykologiøvelser. Jeg satser isteden på praktisk målrettet organisasjonsutvikling, og da kommer ofte ledelsesutviklingen litt av seg selv. Det er mye lettere å lede et vinnerlag enn et taperlag så da gjelder det å skape et vinnerlag. Vinnerlag skapes ved å rydde bort uvesentligheter og delegere ansvar og makt slik at medarbeidere og ledere får en bedre hverdag. I tillegg til mine konsulentoppdrag er jeg med på et par start-up prosjekter fordi man alltid lærer noe ved å være i de samme skyttergravene som klientene jeg har i min konsulentportefølje. Jeg verter også en podcast med navn «Sjefen» sammen med BI Professor Jan Ketil Arnulf. Og som en naturlig videreføring av mine 2 år i Kina jobber jeg med forretningsrelasjoner mellom Scandinavia og Kina. Mange vil si at jeg har et litt bredt spekter av segmenter jeg jobber med, men egentlig er det så snevert som relasjoner mellom mennesker som er nøkkelen i alt jeg gjør.

Mitt mål er å være en liten fleksibel leverandør av rådgivende tjenester innen forretningsutvikling og ledelse. Gjerne i samarbeid med andre, men også alene når kunden ønsker en litt mer rolig og diskret fremgangsmåte.

Mer om Henning Asklien på LinkedIN